zaterdag 19 april 2014

Vrolijk Pasen

De inspiratie om te schrijven krijg van de dingen die om me heen gebeuren en ook niet gebeuren. Logisch! Gisteren las ik in de krant onderstaand artikel waarin staat dat Goede Vrijdag steeds meer een gewone werkdag wordt.
Goede Vrijdag wordt steeds meer een gewone werkdag. Nog maar 10 procent van de bedrijven geeft het personeel vandaag vrij, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Q&A. Twee jaar geleden was dat nog 16 procent. Volgens de Algemene Werkgevers Vereniging is er veel aan de hand met de vrije dagen. "We zien dat bij veel cao-besprekingen vrije dagen worden ingeleverd in ruil voor bijvoorbeeld extra loon", zegt een woordvoerder. "Er is veel aan het schuiven."
Vakantieoverschot
Voor werkgevers is het aantrekkelijk om het aantal vrije dagen in de cao terug te dringen, omdat veel bedrijven last hebben van vakantiestuwmeren. Werknemers hebben dan een groot overschot aan vakantiedagen. "Dat kost bedrijven geld en daar willen ze van af, dus is het aantrekkelijk om dagen zoals Goede Vrijdag, maar ook Hemelvaartsdag niet meer als vrije dag te zien", stelt de werkgeversvereniging.
Hier op Bali is het juist andersom; het wordt steeds meer een dag van niet werken.
In Holland is het Pasen en staat er vier dagen niet zo heel veel te gebeuren behalve het zoeken naar de beschilderde eieren, het bezoeken van festivals en het luisteren naar de Matthäus Passion van Bach. En natuurlijk niet te vergeten de massale traditionele gang op Tweede Paasdag naar de Meubelboulevard alsof er geen andere mogelijkheden zijn om deze extra vrije dag te vullen.
In ons vorige leefland is het anders. In het katholieke Spanje is het de Heilige Week of Goede Week. De belangrijkste geloofsperiode van het jaar. Vanaf Witte Donderdag t/m Paasmaandag is het “Semana Santa”. De straten worden gesierd met vele processies en de stoepen worden gesierd met veel nieuwsgierigen waaronder heel veel toeristen.
Hier op Bali is het anders. Op het Godeneiland woont  het merendeel Hindoes en inmiddels ook veel Moslims. Vooral in West-Bali waar wij wonen want dat is dichtbij Java wat volledig moslim is. Indonesië is tenslotte het grootste moslimland ter wereld. Maar dat anders is toch anders als dat wij dachten.

Hier geen Pasen….want dat is toch een Christelijk feest. Nou neen het is toch iets anders. Gisteren op de hier normale vrijdag waren de banken en veel andere instellingen en ook winkels zoals Telkomsel “gewoon” gesloten.  Op het strand was het veel drukker dan normaal. Toch maar even nagevraagd of Goede Vrijdag niet toevallig op dezelfde dag valt met een lokale ceremoniedag. “Nee hoor”!! het is toch Goede Vrijdag en dan werken we niet! Altijd op zoek naar een manier of een reden om niet te hoeven werken.  In het huidige leven is het creëren van vrije tijd ook een kwaliteit!  En natuurlijk wonen er ook Christenen op Bali maar dat zijn er echt heel weinig. Het is een kwestie van tijd en wij kunnen de moderne “Passion” van nu meemaken in de moderne tempel van nu volgepakt met de moderne Balinese Hindoes van nu. Als ze maar vrij kunnen zijn en als er maar voldoende Roepias in de zak van de priester terechtkomen.  
Wij wensen jullie allemaal een Vrolijk  Pasen en geniet van de extra vrije dagen nu het nog kan.

Geen opmerkingen: