zaterdag 22 maart 2014

Tumpek Landep

Een van de speciale dagen voor Balinese Hindoes is "Tumpek Landep" de dag  gewijd aan Sang Hyang Pasupati, de God van metalen werktuigen en wapens voor een goede functie en magische kracht. De viering van de deze dag ter ere aan de godin Shiva Betara wordt gehouden in elk huis en tempel.
de godin Shiva Betara
Met deze ceremonie, één keer per 210 dagen volgens de Balinese kalender, worden speciale gebeden gezegd aan deze God zodat deze materiële dingen sterk blijven en geluk brengen aan hun eigenaars.
Natuur en God omringt ons allen. Op Tumpek Landep wordt er fruit, gebak en bloemen aangeboden. Opvallend mooie stukjes van geweven palmblad worden op auto's, motoren, machines en heilige wapens geplaatst .

Geen Balinese huishouden of bedrijf negeert Tumpek Landep. Ceremonies, gebeden en offers zijn er van 's morgens tot' s avonds op deze dag van de Balinese kalender wanneer Gods zegen wordt gevraagd voor de 'wapens' van ons dagelijks leven”. In het verleden was deze dag meer gericht was op de wapens van de oorlog. De viering van vandaag zoekt genade voor de instrumenten van het dagelijks leven die we gebruiken in huis, op de weg, op de velden en de sawa's, kantoren en fabrieken op het eiland.

Geen opmerkingen: