Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

zondag 30 maart 2014

Ogoh Ogoh (de poppen)

Vandaag is het de dag van Ogog Ogoh. De avond vóór Nyepi wordt Ogoh-Ogoh gevierd. In optochten worden de goden aangeroepen. In de vroege avond worden de geesten verdreven door het in brand steken van de poppen.
Op de dag voor Nyepi, de dag van de absolute stilte, is er een grote offer ceremonie aan de geesten van de onderwereld, voor het niet verstoren van de menselijke nederzettingen om 12 uur 's middags, de Tawur Agung Kesanga Ceremony. 's Middags start de Ogoh Ogoh processie, waarin o.a. grote poppen worden rondgedragen. Deze poppen verbeelden de slechte geesten. Elke "banjar" (dorpsdeel) maakt zijn eigen pop.  Begeleid door muzikanten die harde muziek maken en danseressen worden de poppen, gedragen op bamboestokken, door alle "banjars" van het dorp gedragen. 
De volgende dag is het Nyepi van 6 uur 's ochtends tot de volgende dag om 6 uur 's ochtends. Op deze dag van absolute stilte voor de Hindoe-gelovigen zijn er geen activiteiten, wordt er geen vuur aangestoken en is er geen verkeer en amusement. Men moet binnen blijven om te mediteren en te vasten, zonder harde geluiden en seks. Het is de bedoeling dat de slechte geesten denken dat Bali verlaten is. De stilte en het niet gebruiken van lichten is om de boze geesten die toch nog overvliegen in de waan te brengen dat Bali er niet is. Ze kunnen dus niet op het eiland komen, want wat je niet ziet en niet hoort, is er niet. Zelfs het vliegveld is gesloten, de ziekenhuizen zijn wel open. Toeristen moeten in hun hotel blijven en mogen ook geen licht naar buiten laten schijnen.
Ik heb vanmorgen op de motor een rondje gemaakt door het dorp en een paar omliggende dorpen. In elke "banjar" staat de pop klaar om vanaf vanmiddag in een optocht door het dorp gedragen te worden. 
Een kleine impressie van een aantal poppen die waren kunstwerken geworden zijn. 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten