Translate our blog in your language.

Japan Kanto and Tohuku

Japan Kanto and Tohuku
Onze reis naar Noord Japan: Tokyo-Kanto-Tohuku (klik op de foto)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

maandag 6 januari 2014

nieuwe rijbewijzen

Vandaag hebben we in Negara weer nieuwe rijbewijzen (SIM - Surat Izin Mengemudi) "geregeld". SIM-A voor de auto en SIM-C voor de motor. We mogen weer een jaar lang de Indonesische wegen berijden.  
We kwamen binnen in dat gedeelte van het Politiebureau en we dachten en zeiden: "Allemachtig wat druk...dat is een volle bak Balinezen". Wij door de drukte naar de balie en werden al snel aangesproken door de chef. "Wat kan ik voor jullie doen ?"."Nieuwe rijbewijzen regelen" zeiden wij. Vrijdag was ik al naar de dokter aan de overkant geweest voor gezondheidsverklaringen. Een vodje met persoonlijke gegevens zoals naam, adres, woonplaats en het gewicht voor RP 25.000 per rijbewijs. Wij hebben er samen 4 dus dat was RP 100.000. Met de kopietjes van het huidige rijbewijs, Paspoort en KITAS (visum) waren we compleet. We gaven de de setjes papieren af en een aardige mevrouw gaf ons de nog in te vullen aanvraagformulieren terug. "Wilt u dit voor ons invullen?". Ze knikte. Even later komt de behandelende agent met het laten zien van een soort handboek soldaat met de rijbewijsaanvraagprocedure ons influisteren dat bij de politie Negara geen corruptie voorkomt. Hij ging met onze ingevulde papieren naar zijn werkplek en wij moesten gewoon in de rij gaan staan of zitten maar hij zei wel dat we niet aan het betaalloket moesten betalen maar binnen bij het maken van de foto's en het nemen van de vingerafdrukken. Tot zo! Met ons volgnummertje gingen we in de wacht met nog vele medewachtenden voor ons. Na een kwartiertje werden we gewenkt om binnen te komen. De agent liet ons de stapel formulieren van de ca. 35 wachtenden voor ons zien maar voor ons werden de rijbewijzen direct gemaakt. Een uitzondering! Voor de dubbele prijs (RP 150.00 ipv 80.000 per rijbewijs) hoefden we niet in de rij te gaan staan, werden onze papieren ingevuld en legden ze onze formulieren boven op de stapel. En de Balinezen maar wachten met het oranje volgnummertje in de hand. En dit alles met de bekende gratifikatieglimlach. Wij vinden "corruptie" dan ook wel een erg overdreven benaming voor deze voorkeursbehandeling. Wij vonden het helemaal prima!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten