vrijdag 6 december 2013

op het hoofd

Wie wel eens op Bali geweest is zal het ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat de Balinezen vaak getooid zijn met een hoofddeksel. Ze worden gedragen als traditioneel maar ook uiteraard tegen de alles vernietigende zon (matahari). 
En wat zien we om ons heen wat op het hoofd gedragen wordt.
De “Capil” (balinees) is een hoed van gevlochten bamboe. Hij is er in diverse modelletjes. De vrije platte hoed met aan de rand wat opstekende rafels wordt vaak gedragen door bouwvakkers. De puntige rijsthoed, veruit de bekenste, is ook een “Capil” maar wordt veelal gedragen door de werkers op de padi’s en swa’s (rijstvelden). En dan is er ook een wat minder puntige variant van grof gevlochten bamboe.
de vaak op het rijstveld gedragen "capil" ...de bekende puntige rijsthoed
Op ceremoniedagen als de Balinezen in de bijzondere kleurrijke kleding naar de tempel gaan dan wordt door de mannen de “Udeng” gedragen. Als men dit traditionele hoofddeksel draagt is het niet verplicht om een helm te dragen op de “sekuter” of “cespeda motor” (motorfiets). De traditie gaat boven de veiligheid of men gaat ervan uit dat de goden dan wel bescherming bieden.
De helm is verplicht maar een helm is een helm. In het straatbeeld zien we de pothelm, de moderne integraalhelm, de helm met het op-of neerklappende beschermingsvenster of gewoon een bouwhelm. Het maakt niet uit als het maar een helm is of eruit ziet als een helm.
In het dagelijkse leven dragen veel werkers ook wel de gewone “nike-pet” of de gecamoufleerde vechtpet.  Deze pet wordt ook vaak door de jeugd gedragen zoals in de westerse wereld. Hangend op de “sekuter” hebben ze pet achterstevoren op het hoofd geplant. Dus met de klep in de nek.. De vrouwen dragen doorgaans niets op het hoofd behalve als men iets op het hoofd meesjouwt. Dan wordt er een handdoek om het hoofd gewikkeld om daarop de teil met eten, een tas brandhout of palmbladeren te dragen. Ook de vrouwen die werken op de rijstvelden dragen de puntige rijsthoed “Capil”.  
Het indonesische woord voor de “Capil” is “Topi”.
de handdoek om op het hoofd te dragen
de grof gevlochten "capil" 
ook vrouwen dragen de "capil" in het rijstveld
de traditionele "Udeng"
de normale pet

Geen opmerkingen: