vrijdag 15 november 2013

mangotijd

Op vakantie naar Bali. Een ideale plek om een verliefd stel nog verliefder te maken. Mits ze op de juist locatie bivakkeren. Een stapelverliefd paartje dat zich voelt als twee fluwelen lapjes in de tropen met op de rand van het zwembad….een mangococktail met een scheut rum en een gekleurd rietje om het naar binnen te zuigen.
Twee mensen die de vurige wens bezitten om van die twee lapjes één te laten maken. 
Zo gezegd, zo gedaan en laten zich  “samen-naaien”.
En natuurlijk zijn deze twee zo verliefd dat ze weinig van Bali zien. De meeste tijd van de tropische vakantie vindt plaats in bed met de airco op een stand zodat ze elkaar kunnen “naaien” met een minimum aan zweetdruppels. Ze vallen half bevroren in slaap met geen idee hebbende dat Bali meer heeft te bieden. Veel meer!
Ze worden wakker door het gefluit van de vogeltjes en ze realiseren zich dat er buiten toch ook wat te beleven valt. Laten we naar de traditionele markt gaan want het is mangotijd en die dingen zijn overheerlijk. Hebben we gelezen in de reisbrochure. Niet bekend zijnde met de lokale prijzen (logisch) wanen ze zich naar de “pasar”. “Allemachtig zeg maar bijna iedereen verkoopt hier mango’s”. Juist daarom is het mangotijd. Een kilootje Mango Golek kost in de supermarkt RP 8.200 maar op de markt wordt er een prijs genoemd van RP 15.000. “Oh dat is bijna voor niks, doe maar een kilootje of twee”. Ze betalen bijna het dubbele en zijn dus stevig “genaaid” voor een stuk of vijf sappige mango’s. Wij weten wel beter: koop als blanke niets op de markt. Ga naar de supermarkt want daar hanteren ze vaste prijzen. Op de markt in Negara werken ze met drie verschillende prijzen: erg goedkoop voor de locals die elke dag komen en die goed bekend zijn, iets duurder voor de locals die af en toe komen maar die hebben wel de juiste huidskleur, erg duur voor de blanken die de markt zien als een onderdeel van de vakantie. Supersappige mango’s voor een “naaiprijsje”.
Wat heeft een verliefd stel op Bali nog meer te wensen: op drie manieren “genaaid” worden onder tropische omstandigheden! Dit is toch een droomvakantie!
RP 15000 ..veel te duur.....let op de gelaatsuitdrukking van de verkoopster!
Wij komen alleen op de markt als we eens een ommetje willen maken. Lekker Hollands om ons heen kijken en niks kopen behalve bijv. mango’s tegen de lokale prijs. En altijd weer…zodra ze een blank hoofd zien en dat komt niet vaak voor in Negara…zie je de oogjes gaan twinkelen en komt het dollarteken tevoorschijn maar helaas ……daar trappen wij niet meer in.


Geen opmerkingen: