dinsdag 26 maart 2013

hanengevechten

Het is een prachtige doordeweekse dag. Het is dé dag voor Galungan. Iedereen in het dorp is bezig met de voorbereidingen. Het is midden op de dag en de temp. is 31.1 graden met een LV van 80%. Een klein briesje maakt het aangenaam toeven.
Het is ook een heerlijke dag om een ritje te maken door de omliggende "banjars" en dorpen. Overal zijn prachtige versieringen voor Galungan te zien. Niet alleen de "penjor" maar ook andere ornamenten van gevlochten palmbladeren. Tijdens dit "rondje skoeteren" zagen we achter een tempel in Yehkuning een drukte van alleen mannen. Afgestapt en de nieuwsgierige antenne uitgeschoven. Er waren hanengevechten aan de gang. Weliswaar verboden maar nog steeds een groot gokvermaak.
In 1981 besloot de regering van Indonesië alle vormen van gokken te verbieden, inclusief de hanengevechten. Het resultaat mag zich raden. Omdat de gevechten buiten het oog van de wet gehouden moest worden werd het nog spannender dan vóór het verbod. Want wat is er nog mooier dan dingen doen die verboden zijn! Eeuwenlang zijn op Bali de hanengevechten een vast onderdeel van de cultuur. Het is net zo realistisch om van een Balinees te verlangen dat hij zijn enige hobby moet opgeven als van de zon te vragen niet meer te schijnen.
Bijna iedereen in het dorp heeft hanen die ze houden onder een mand van gevlochten bamboe. Het moge duidelijk zijn dat ze in de vroege ochtend nadrukkelijk aanwezig zijn. Maar ze worden niet alleen gehouden voor de pronk maar ook om mee te vechten en te gokken. De haan die het loodje legt wordt direct verlost van niet alleen aan één poot vastgebonden mesje maar ook uit zijn lijden. Hij wordt ter plekke geslacht om dezelfde dag nog in de "soto" te verdwijnen of gewoon als een gebraden kluif verorberd te worden. Verser kan het niet! Raya Galungan!
welke hanen willen er vechten?  de twee fanatieksten gaan het gevecht aan!
het mes "taji" wordt met een rood koord aan de poot bevestigd
de hanen worden aan elkaar voorgesteld. Het vechten en gokken kan beginnen
de verliezende partij wordt verlost van mesje en lijden.

Geen opmerkingen: