dinsdag 12 maart 2013

Ogoh Ogoh

Het is stil, erg stil. Niets te zien. Het enige wat we horen is Madé want die bewaakt ons met ziel en zaligheid. Dus als zij iets ziet wat wij niet zien dan geeft ze een blaf. De vogeltjes zijn er wel maar die hebben geen weet van vandaag. Het is 30.4 graden, de LV is 81% en geen wind.
Vandaag is Hari Nyepi en dus is er niets te beleven, iedereen zit binnen althans dat zou zo moeten zijn ware het niet dat we al vissersbootjes gezien hebben op zee en een jetskiër is zeker niet op de hoogte van Nyepi.
Gisteren was het de dag van Ogoh Ogoh. Om vier uur in de namiddag was het verzamelen. 

De start van de optocht bij de tempel...
 
De ca 12 grote poppen zijn geplaatst op een draagbaar van dikke bamboestokken. Met velen eronder worden ze onder begeleiding van gamelanmuziek door het dorp gesjouwd. Het vertrek was net over vieren en het duurde ruim drie uur voordat ze op het strand waren voor de verbranding. 

halverwege het dorp...


Hup daar gaat ie...drie uur lang sjouwen
ook de kleintjes doen mee
veel lol en plezier
Tijdens de optocht werden de poppen met regelmaat even neergezet want het is een echte zweetklus....dat gesjouw. In totaal waren het ongeveer 12 poppen. Aangekomen op het strand, in het donker, werden de poppen met veel gejoel in brand gestoken. En dit alles om de boze geesten te verjagen uit het dorp en van het eiland want een pop stelt een boze geest voor en als ie verbrand is dan is ie ook verdwenen. En terugkomen mag ie niet vandaar dat vandaag de indruk wordt gewekt dat er niemand thuis is in het dorp en op het eiland zodat ie wegblijft........

De verbranding op het strand...

2 opmerkingen:

Aart en Fien zei

Mooie reportage luitjes. Het is voor jullie weer dag, dus je mag weer naar buiten........

Katrien en René zei

wat geweldig om dat mee te maken. ook de eerste keer voor jullie?
Dit heeft nog met echte rituelen te maken en niet een toneelstukje opvoeren voor de toeristen.