woensdag 28 november 2012

Solo (Surakarta)

Tegenwoordig is het een stad van Indonesië maar vóór 1945 was het een land binnen Java met een heuse koning. Deze sporen zijn nog duidelijk zichtbaar. Het "kraton" is het paleis, de voormalige residentie van de koningen en al de vrouwen. Solo vh Surakarta is zeker anders dan de andere plaatsen waar wij zijn geweest. Een voorbeeld is dat hier iedereen staat of op de grond zit te eten waar in andere plaatsen men op plastic krukjes zit. De mensen hier zijn van de stilte. Op de grond zitten geeft rust, het is voldoende en hoog genoeg. En een ander verschil is dat ze in winkels en andere tokos helemaaal niet opdringerig zijn zoals in bijv. Yogyakarta.
Vanmorgen zijn we wegwijs gemaakt door Wayuh, een aardige kerel die hier in het guesthouse werkt. Hij heeft ons het "kraton" laten zien dus weten we nu redelijk de weg. Solo is voor ons een culinaire ontdekkingsreis. We gaan het typische voedsel van Solo proberen. Dat geeft ook aan dat Solo een aparte status met een eigenzinnige bevolking heeft gekend.
Vanmiddag hebben we al een voorproefje genomen met het eten van Nasi Rawon. Dit is witte rijst met kleine stukjes gesudderd rundvlees in de jus en verse taugé. 
Nasi Rawon.....het ziet er niet uit maar wel lekker.
Bij een andere warung hebben we Srabi gegeten. Dit zijn pannekoekjes gemaakt van rijst- en kokosmelk gevuld met vruchten of chocolade. Gebakken in een klein soort pannetje op een langzaam vuurtje. Ook een typisch gerecht van Solo. Apart en erg smaakvol.


"Srabi" pannekoekjes met jackfruit, banaan of chocolade
de "Srabi" in de maak
Vanavond lopen we weer richting de "kraton" want daar staan veel eetstalletjes met verrassende gerechten zoals.......dat laten we morgen weten.

1 opmerking:

Ria en Willem. zei

Nou dat eerste gerecht ziet er echt niet uit, maar die andere weer wel.
Ben benieuwd wat het vanavond wordt, alvast eet smakelijk.
Groetjes Ria en Willem.