donderdag 29 november 2012

Schaduwpoppen

Na het verorberen van de verschrikkelijke cobra zijn we in de taxi gestapt naar de Universiteit. Voordat we gingen eten kregen we een tip van één van de werkers hier in het guesthouse dat er een performance werd gegeven van een schaduwpoppenspel. 
de Sinden (zangeressen) aan de "goede kant"
De poppenspeler met zijn aangever
Dit is een eeuwenoude traditie op Java die steeds minder opgevoerd wordt vanwege de kosten. Dus wij daar naar toe. De voorstelling werd gegeven in een grote open ruimte met een prachtig plafond van houtsnijwerk. In de midden van de vloer staat een groot scherm met een felle lamp erop gericht. Aan de ene kant en dat noemen ze de "goede kant" staan stoelen en feauteuils opgesteld en wordt het spel gespeeld met de poppen, zangeressen en een gamelanorkest. Eén persoon speelt alle persoonlijkheden/pop met stem. Het is een soort hoorspel met vertoning van poppen en muziek. Voor ons erg jammer dat we het niet konden verstaan. Tijdens de voorstelling worden hapjes en thee gratis bij je neergezet. Maar wij vroegen ons wel af waar nu die schaduwen zijn want die waren niet te zien. Nou, die zijn aan de achterzijde en dat is de "slechte kant" te zien en dus daar kan je het echte "schaduwpoppenspel" gadeslaan. 
Hier zitten en liggen de "gewone" mensen op de vloer. Maar eigenlijk is deze kant het meest origineel. Het is geweldig ook dit mee te maken. Deze performance, die de gehele nacht duurde, is betaald door een rijke chinees. Het schaduwpoppenspel is een hobby van hem. De gemiddelde kosten van een spel is 10 miljoen rp (850,00 euro) en dat is veel geld voor hier. Wij zijn na een dik uur weer teuggegaan naar het guesthouse. Vanavond gaan we op zoek naar weer lekkere hapjes en morgen nemen we de bus naar Semarang.

Geen opmerkingen: