Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

zaterdag 1 september 2012

schildpadden


Een halfbewolkte dag met een lekker windje. De temp. om half zeven in de avond is 27,7 graden met een LV van 74%.
Vanmorgen zijn we naar Perancak, een dorp vlakbij Yehkuning, gereden om een beschermprojekt van jonge schildpadden te bezoeken. En als je ergens vrolijk van wordt dan is het daar wel. In een  armoedig schuurtje worden kleine schildpadden klaargestoomd voor het uitzetten in zee. Op dit strand komen in de nacht de grote schildpadden op het strand om eieren te leggen. Dit doen ze vanaf april t/m september. De gelegde eieren worden veiliggesteld door een aantal vrijwilligers die ze in het zand van een stuk afgebakend strand opnieuw begraven. Daar blijven ze 2 maanden liggen totdat ze uitkomen.
Bij elk nest staat een bordje waarop staat waneer ze herbegraven zijn en wanneer ze uit gaan komen.
Wij hebben, tegen betaling van een donatie, een aantal schildpadden in zee gezet. En dit is geweldig! om de natuur zo een handje te helpen. Dit project is gestart in 1997 met het veiligstellen van 450 eieren. Vorig jaar waren dit er meer dan 30.000. Van de 1000 uitgezette jonge schildpadden overleeft er 1 en die komt na 3 jaar terug om zelf eieren te leggen. Het project blijft overeind door deze vrijwilligers, de donaties en de adoptie van nesten. Een adoptie kost 500.000 RP en dat is 40 euro.
Dit stuk strand heeft ook een keerzijde. In de nabijheid is veel koraal vernietigd. Dit hebben ze opgeblazen om een doorgang te maken vanuit de haven van Perancak. Veel dode stukken koraal zijn in de loop van de jaren aangespoeld. Wij hebben wat verzameld om de waterbak voor de buitendouche te verfraaien.
Na het uitzetten van de kleine jongens hebben we op het strand ook nog 2 vissen gekocht voor 10.000 RP = 85 cent. En die gingen vanavond uiteraard op de BBQ. 
Ze smaakten heerlijk.

de groeibakken in de schuur
Jac. samen met één van de vrijwilligers
een vissie kopen op het strand
een  vrolijk moment
de opvangschuur
twee jonge rakkers op weg naar de eerste golven

2 opmerkingen:

  1. Erg leuk. Lijkt me heerlijk om te doen. Zowel het schildpadjes helpen als het visje eten.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk project. Voor daar is zo'n donatie best wel heel veel als je leest wat alles kost. Maar als je daarmee de natuur helpt heb je het goed gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen