Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

donderdag 28 juni 2012

De steenfabriek

Het was gisteren een prachtige dag met veel zon en weinig wind. De temp. om 16.30 was 30,7 graden met een LV van 67%.
De metselaar is weer gewoon doorgegaan met zijn klus. Dat doorgaan gaat op een zéér laag tempo. Ze mogen dan wel niet veel kosten (samen 100.000 RP per dag = 8,50 euro) maar de productiviteit is ook zeer laag. Het gebruik van een waterpas is ook een buitenaards stuk gereedschap voor deze goedwillende bouwvakkers. Ik heb er één voor hem aangeschaft maar het is alsof ik een fiets voor 'm gekocht heb terwijl ie niet kan fietsen. Alles doen ze met een slangetje en een draadje. Om gek van te worden maar we hebben geduld, veel geduld. En ik maar uitleggen en hij maar knikken. Maar het komt allemaal goed.En soms loop ik dan maar naar de buurman of ik stap op de scooter en ga naar Negara voor een boodschap.
Onze buren beginnen te wonen bij het begin van het park aan de straatzijde. Het terrein loopt ver door en er zijn allerlei kleine huisjes op gebouwd waarin de gehele familie bivakkeert. Zij maken met z' n allen grijze bouwstenen. De ene maakt cement samen met de ander en weer een ander vult de malletjes en dan worden ze op een andere plek gelegd door weer een ander en gedroogd in de zon. Na een dag drogen worden ze weer op een andere plek gelegd om weer een dag te drogen en dan komt een klein vrachtwagentje ze ophalen. Eén steen (37 x 13 cm) kost 2000 RP en dat is 17 cent.

cement maken met een nieuwe kruiwagen (zit nog deels in de verpakking)

vers uit de mallen


1 opmerking:

  1. Ze lijken in ieder geval wel recht.
    Heb je al eens in een Indonesisch woordenboek opgezocht of daar het woord voor efficiency in voorkomt?

    BeantwoordenVerwijderen