Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

vrijdag 20 mei 2011

Spanje -- Verkiezing Gemeenteraad

Aanstaande zondag 22 mei worden er weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden in Spanje.
De gemeenten "ayuntamientos" functioneren in Spanje als eigen koninkrijkjes. De stemgerechtigden kiezen niet voor een politieke partij maar voor een persoon. Als deze persoon een geziene figuur is in de gemeente dan wordt hij, mits kandidaat, burgemeester. En hij is natuurlijk ook lid van een politieke partij en zodoende komt ook deze partij aan de macht in de betreffende gemeente. Hoe klein ook een gemeente is, altijd wordt een burgemeester, wethouders en raadsleden gekozen en benoemd. Het samenvoegen van kleine gemeentes zoals in Nederland is in Spanje absoluut niet bespreekbaar. Dus de gekozen burgemeester kan voor velen heel belangrijk zijn. Een voorbeeld:
Een bevriende Spaanse  familie van ons stemt al heel veel jaren, van huis uit, PSOE (socialisten). De burgemeester van de gemeente waarin zij wonen is lid van de Partido Popular (Liberalen). De dochter van onze vriend is werkzaam op het bureau Toerisme van de desbetreffende gemeente. Als de nieuwe gekozen burgemeester van de PSOE is dan verliest zij haar baan omdat het buurmeisje van hem ook toerisme heeft gestudeerd en haar dan deze baan zal geven.
Tegen het politieke gevoel in gaat onze bevriende familie niet PSOE maar PP stemmen om dan maar te hopen dat de bestaande burgemeester kan blijven zitten en de dochter van onze Spaanse vrienden haar baan kan blijven behouden. Ik vond de vorige keer, vier jaar geleden,  al dat er een verdacht politiek "luchtje" hing in het stemhokje maar dat kan aan mij liggen! Het zal wel een vorm van cultuur zijn! We zullen het a.s. zondag zien.


101- jarige gaat in de politiek

De Spaanse Josefina Villaverde is op 101-jairge leeftijd begonnen aan haar politieke carrière. Ze staat op de lijst voor de socialistische partij PSOE voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Ze werd op 19 november 1909 geboren en neemt nog actief actief deel aan de campagne van haar partij. Villaverde mocht op 24-jarige leeftijd voor het eerst haar stem uitbrengen. "Het was de eerste keer dat de vrouwen stemden in Spanje. En ik was erbij", vertelt ze aan de Spaanse krant El Mundo.
"In haar woonplaats Cuntis, een plaatsje in de Spaanse provincie Galicië staat ze op de lijst en mogen de bewoners 22 mei bepalen of ze de politiek in mag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten